Visie op gezondheid

Wij zijn een samenwerking van lichaam, geest en ziel. Dit vergelijken we wel eens met een paard, wagen en koetsier. De koets is ons lichaam, de paarden onze gedachten en ons bewustzijn is de koetsier. Alle drie zijn ze even bepalend voor onze gezondheid.

Ziektes kunnen zich op al deze niveaus voordoen en vaak op meerdere niveaus tegelijk.
 
Wij kunnen je helpen met Westerse en Oosterse natuurgeneeskundige technieken fit en gezond te worden en te blijven. Hiervoor gebruiken wij diverse disciplines, afhankelijk van de krachten en sterktes van de therapeut.

De koets

Ons lichaam natuurlijk veel complexer dan een koets. Maar je fysieke gezondheid is wel bepalend voor hoe fit en gezond jij je voelt. Om erachter te komen waar disbalansen zitten op het fysieke vlak zijn er veel diagnosetechnieken mogelijk, zoals het onderzoeken van bloed, speeksel, ontlasting, palpatie, observatie, etc.

Je kunt geboren zijn in een sterke koets en sommige koetsen vergen continu aandacht om goed te blijven werken. Dit betekend niet dat een zwakker lichaam slechter is. Een gevoelig lichaam geeft je snel feedback. Als je deze signalen oppakt kun ook van de gevoeligheden profiteren, omdat je snel merkt wat goed is voor je.

De paarden

Je gedachten kunnen met je op de loop gaan. Heel veel mensen hebben moeite om hun gedachten in bedwang te houden. De paarden zijn op hol geslagen en als je de teugels niet in handen neemt weet je niet of je uitkomt op de plek waar je wilt zijn.

Vanuit de Chinese geneeskunde is er model hoe jouw gevoelens, emoties en gedachten bepalend zijn voor je gezondheid. En hier komt steeds meer Wetenschappelijk bewijs voor. Zo bepaalt je mind je darmflora, immuunsysteem, je zuurstofhuishouding, herstelprocessen, etc.

Weten hoe jij je gedachten kunt mennen en tot rust kunt brengen als je daar behoefte aan hebt, of werken aan belemmerende overtuigingen is dus essentieel voor je gezondheid. En dit kan met massage, kruiden, oefeningen, supplementen, etc.

De koetsier

Je ziel, je essentie, je bewustzijn, er zijn veel manieren om de koetsier te beschrijven. Maar waar het om gaat is er contact mee te kunnen maken. Dus hoe ga je dat doen en hoe laat je de koetsier de koers bepalen? Het is waarschijnlijk een utopie om de koetsier de hele dag de teugels strak in handen te geven. Maar wat is dan een gezonde balans? 

Als je auto rijdt doe je dit ook grotendeels onbewust. Je bent niet meer bewust bezig met schakelen, gasgeven, remmen, kijken in de spiegels, etc. Zo werkt het ook in je lichaam Je moet de paarden af en toe even vrij laten draven. Soms worden de paarden onrustig of angstig. Hoe ga je dan om met die conflicten tussen denken en voelen en leef je je passies? Om erachter te komen of hier een disbalans is kunnen wij werken met gesprekstechnieken, ademhaling, hartcoherentie, kruiden, etc.