Vrijwel iedere maand geven wij één of meerdere lezingen of workshops over diverse onderwerpen. Hierbij proberen wij niet alleen onze kennis te delen, maar je vooral ook inzicht te geven in je eigen gezondheid.

Deze lezingen en workshops geven we zowel online als live op diverse locaties. Meestal in de regio Arnhem, maar vaak ook op diverse plaatsen in Nederland.

Covid komt te paard en gaat te voet

Deze workshop gaat over de langdurige klachten die je over kunt houden aan het corona virus, ook wel bekend als Long (lange) covid of past covid.
 
In de wetenschappelijke literatuur zijn er al diverse lange termijn gevolgen te vinden over beschadiging van weefsels en het oplaaien van oude virusinfecties.
Vanuit de Chinese geneeskunde vallen de long covid klachten globaal in 4 groepen te verdelen. We gaan bekijken in welke groep jij valt en wat je eraan kunt doen met o.a. kruiden en supplementen.
 
Data:
4 september 2021 13:30u
Locatie: Kruidentuin Marry’s te Beekbergen
Kosten: € 35

Mycotherapie deel 1 & 2

Deze workshop gaat over medicinale paddenstoelen, zoals reishi, judasoor, elfenbankje, cordyceps etc. Deze paddenstoelen werken bijzonder krachtig op het immuunsysteem en kunnen ingezet worden bij tal van ziektes, zoals kanker, hoog cholesterol, leverproblemen, diabetes, ontstekingen, etc.
In deel 1 bespreken we de eigenschappen van de belangrijkst medicinale paddenstoelen. In deel 2 combineren we deze paddenstoelen met kruiden om nog effectiever en gerichter aan bepaalde klachten te kunnen werken.
 
Data:
16-10  2021 deel 1 (9:30) en 2 (13:30)
Locatie: Kruidentuin Marry’s te Beekbergen
Kosten: € 35 per deel

Datum: 29-10 2021
Tijdstip: 19:30u
Locatie: Marry’s kruidentuin te Beekbergen
Docent: Bas ten Velde
Kosten: € 35

Waar het bloed gaan kan

We hebben in ons lichaam 100.000 kilometer bloedvaten, dat is 2,5 keer de aarde rond! Dit zijn vooral heel veel kleine bloedvaatjes. De kwaliteit van je bloedvaten is uitermate belangrijk voor een goede energiehuishouding, het immuunsysteem, het remmen van ontstekingen, goed werkende organen, mentale fitheid, etc.

In deze workshop kijken we naar grote disbalansen in de bloedvaten, zoals een hoge bloeddruk. Maar we gaan vooral letterlijk naar je bloedvaten kijken.

Met een speciale camera kijken we door de huid naar je bloedvaatjes en kun je zelf hoe de kwaliteit van je bloedvaten is. Zo zie je of er sprake is van een slechte kwaliteit van je vaten die resulteren in bloedingen, afname van bloedvaten, vervormingen van bloedvaten, etc.

Deze afwijkingen van de bloedvaten spelen o.a. een rol bij koude handen en voeten (Renauds), reumatische klachten, fibromyalgie, lupus, ontstekingen, rosacea, psoriasis en diabetes. Met voeding, leefstijltips en kruiden bespreken we wat jij kunt doen om je bloedvaten in goede conditie te krijgen en te houden.

 

Wat heb je op je lever?

Onze lever is een uniek orgaan. Snij er de helft af en hij groeit weer geheel aan. Het is een grote chemische fabriek die veel meer doet dan alleen je lichaam ontgiften, iets waar in de Natuurgeneeskunde vooral de focus op wordt gelegd..
 
In de Chinese geneeskunde bestaan veel meer disbalansen van de lever, zoals Lever Qi stagnatie, Lever Qi of Bloed leegte, Lever Hitte, etc.
De belangrijkste functies en werking van de Lever gaan we in deze cursus bespreken. Evenals de diagnosetechnieken om een ontregeling van de lever vast te stellen. En natuurlijk komen de kruiden aan bod die de Lever versterken.

Datum: 13-11 2021 om 9:30u
Locatie: Marry’s kruidentuin te Beekbergen
Docent: Bas ten Velde
Kosten: € 35

Bitter in de mond maakt de darmen gezond

Onze darmen zijn van grote invloed op onze gezondheid. Darmbacteriën zijn uiteraard heel belangrijk, maar zeker niet de enige factor die van belang zijn voor een goede darmwerking.
 
In deze workshop gaan we in op de diverse invloeden die van belang zijn voor een goede darmwerking. Zoals de maag, ontstekingen, darmslijmvlies, microbioom, peristaltiek, etc.
Aan de hand van darmziekten als prikkelbare darm syndroom, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn en andere darmaandoeningen leggen we uit hoe de darm ontregeld kan raken. En wat je eraan kan doen met voeding, leefstijl, supplementen, etc.

Datum: 18-12 2021 om 9:30
Locatie: Marry’s kruidentuin te Beekbergen
Docent: Bas ten Velde
Kosten: € 35

Het hart op de tong hebben

De tong is in de Chinese geneeskunde een belangrijk onderdeel van de diagnostiek. Het meest bekend is dat de tong hierbij wordt ingedeeld in zones die de organen weergeven.
 
Minder bekend is dat ook de algehele kleur, vorm, dikte, vochtigheid etc. veel over onze conditie vertellen.
In deze cursus bekijken we verschillende tongen, leggen we uit wat hiervan de Chinees geneeskundige diagnose is. Maar we vertalen dit ook naar het Westerse denken. Zo kun je maag- en darmproblemen, ontstekingen, spanningen en stress, etc. uit de tong afleiden.

Datum: 29-1 2022 om 13:30u
Locatie: Marry’s kruidentuin te Beekbergen
Docent: Bas ten Velde
Kosten: € 35