Met onze kruidenvoorraad maken wij voor iedereen een kruidenthee op maat

Mijn naam is Bas ten Velde en in onze  Fyto+ praktijk verricht ik vrijwel alle diagnoses en behandelingen. In mijn werk en leven probeer ik verstand, gevoel en emoties te balanceren

Dit komt door mijn fascinatie te begrijpen hoe het lichaam werkt, hoe gevoelens en emoties hierop inwerken dit alles te kunnen meten. Hiervoor heb ik de afgelopen jaren talloze technieken geleerd en uitgeprobeerd.

Begrijpen wat er speelt is voor mij erg belangrijk en dit probeer ik in de consulten dan ook over te brengen. In mijn adviezen combineer ik leefstijl veranderingen, voedingsadviezen, ademhalingsoefeningen, supplementen, kruidentheeën etc. Waarbij ik er altijd naar streef het lichaam zo veel mogelijk zelf te laten doen. Zo geef ik er de voorkeur aan goede voedingsrichtlijnen in plaats van uitsluitend voedingssupplementen.

Maar de adviezen moeten praktisch en te combineren zijn met de moderne levensstijl. Daarnaast streef ik naar zichtbare en merkbare resultaten. Het resultaat van de adviezen moeten na een paar weken al te zien

Bas ten Velde achter microscoop

Bas ten Velde
Natuurgeneeskundig en Chinees geneeskundig therapeut

Opleidingen

  • VWO met Beta vakken
  • Gedrag en gezondheidspychologie  aan de Radboud universiteit
  • Diverse voedings- en ontzuringsscholingen in Duitsland en Zwitserland
  • Levend en droog bloedanalyse
  • Ademtherapie
  • Chinese geneeskunde met specialisatie Inheemse kruiden
  • Mycotherapie

 

Het bestuderen van honderden wetenschappelijke artikelen heeft mij meer inhoudelijk inzicht opgeleverd dan de genoemde studies.

Zo is het voor mij interessant te horen hoe kruiden bijvoorbeeld natuurgeneeskundig worden ingezet, maar minstens zo belangrijk te zien of hier wetenschappelijke onderbouwing voor is en wat dan goede doseringen zijn en hoe lang dit gebruikt moet worden voor een meetbaar resultaat.

Deze inzichten geef ik graag door via lezingen en workshops.

Over mijn scholingen

Mijn basis is een studie Psychologie aan de Radboud universiteit in Nijmegen nadat ik het VWO had afgerond met een exact vakkenpakket. Een jaar of 15 geleden ben ik gaan verdiepen in het ontzuren en ontgiften. Hiervoor heb ik veel cursussen gevolgd in Duitsland en Zwitserland, waar ontzuren veel bekender is dan in Nederland. Hierbij heb ik verschillende stromingen bekeken en onderzocht waar de verschillen zitten en wat de essentie is. Deze kennis heb ik verder verdiept door medische boeken en wetenschappelijke artikelen te gaan bestuderen om te gaan begrijpen wat er precies gebeurt in het lichaam om zo te kunnen achterhalen wat echt waar en onzin is.

n het verlengde van het ontzuren ligt de voeding. Onze voeding bepaald immers hoeveel zuren en basen wij binnenkrijgen. In deze zoektocht ben ik op veel tegenstrijdige stromingen gestuit. Om zin en onzin te gaan onderscheiden ben ik toen een voedingsprogramma gaan schrijven zodat ik voedingswaardes kon gaan narekenen, aangevuld met het bestuderen van talloze wetenschappelijke artikelen.

 

De volgende stap in mijn ontwikkeling was verdieping in de invloed van emoties op het lichaam. In de Chinese geneeskunde (TCM) worden emoties gezien als de bron van chronische aandoeningen. De Chinese polsdiagnose geeft een heel mooi inzicht in wat er in het energiesysteem van het lichaam speelt. Het functioneren van de Chakra’s geeft inzicht in de levensthema’s. Samen geven ze een beeld wat en waarom er iemand speelt.

Analyse van de ademhaling is een andere belangrijke pijler. Ademhalingsproblemen kunnen de basis vormen voor mineralentekorten, verteringsproblemen, stress en spanningen, onrustige gedachten, verminderde weerstand etc. Ook in de ademhaling ben ik op zoek gegaan naar extremen. Van ademhalingstechnieken die gericht zijn op zo min mogelijk ademen, zo veel mogelijk ademen en het werken met emoties en de adem. En ook bij het thema ademhaling ben ik weer de medische handboeken ingedoken om te begrijpen wat er precies in het lichaam gebeurt.

Kruiden zijn ondertussen het belangrijkste gereedschap in mijn therapeutische vaardigheden. Hierbij werk ik met op maat gemengde kruidentheeën, tincturen of Chinese kruidentabletten. De Chinese diagnostiek hierin aan de hand van pols- en tongdiagnostiek zijn hierin leidend. Maar het effect van kruiden kun je ook terug zien in de huid, nagels, het bloed, en vooral natuurlijk in hoe je je voelt.

 

Omdat het vakgebied oneindig is ben ik momenteel bezig met een opleiding Chinese acupunctuur om nog gerichter te kunnen werken aan klachten van spieren, pezen en gewrichten.

Bas ten Velde achter microscoop