Kruidengeneeskunde

Hoewel acupunctuur de bekendste Chinese therapievorm in Nederland is, zijn kruiden de meest gebruikte therapievorm in China. De Chinese kruidengeneeskunde is al meer dan 5000 jaar oud en is goed gedocumenteerd. In de loop der tijd zijn er combinaties van kruiden ontstaan die zeer effectief werken. Dit zijn zogenaamde patentformules.

Naast de Chinese kruiden hebben wij een grote collectie inheemse kruiden, waarvan wij de Chinese eigenschappen kennen en ze kunnen combineren tot effectieve kruidenformules volgens de TCM. Hiermee kunnen we blokkades in het lichaam oplossen, tekorten aanvullen en excessen afvoeren.Een groot voordeel hiervan is dat inheemse kruiden vaak veel lekkerder zijn dan de traditionele Chinese kruiden. En hierdoor eerder een genot dan een straf zijn.

Diagnostiek

De TCM staat bekend om zijn unieke diagnostiek, namelijk tong- en polsdiagnose. Ook het stellen van vragen hoort hierbij, dit worden de 10+2 vragen genoemd. Het gaat om 10 algemene vraaggebieden en nog 2 extra specifiek voor vrouwen en kinderen.

Met deze diagnosetechnieken wordt een compleet beeld van de gezondheid gemaakt, bekeken vanuit de TCM. Hierbij hoort het fysieke lichaam, de stroming van Qi door de organen en meridianen, emoties, gedachten en conflicten tussen denken en voelen. Hierbij wordt meestal het 5-elementenmodel gebruikt om alles te verbinden en processen te beschrijven en verklaren.

Fyto+ therapie

Tijdens een intake maken wij een Chinese en Natuurgeneeskundige diagnose, om te zien waar de grootste disbalansen zitten. Bijvoorbeeld in vitamine- of mineralentekorten,  orgaanproblemen, ontstekingswaardes, darmmileu en leefstijl bekeken vanuit de Westerse kant.

Vanuit de TCM kant kijken we naar tekorten aan energie, blokkades, interacties tussen organen, etc.

Afhankelijk van wat er nodig is, adviseren wij meestal kruiden (in de vorm van thee, tabletten of tincturen), supplementen, voedingsaanpassingen, ademhalingsoefeningen of andere leefstijlveranderingen om het lichaam gezond en in balans te krijgen en/of te houden.